Als je wilt solliciteren op een baan in de beveiliging, heb je met een succesvol afgeronde opleiding een streepje voor. Toch is dit geen pre, want ook zonder diploma kun je werken als beveiliger. Nu is het natuurlijk niet zo dat diploma’s in de beveiliging geheel en al vrijblijvend zijn, maar er zijn wel degelijk kansen, mogelijkheden en uitzonderingen voor mensen die ongediplomeerd aan de slag willen bij een beveiligingsbedrijf. We leggen je graag uit hoe je in de beveiliging werk kunt vinden als je nog niet beschikt over het daartoe vereiste diploma.
Kan je beveiliger worden zonder diploma?
Officieel ben je pas gekwalificeerd om in de beveiliging te werken wanneer je in het bezit bent van een diploma. Je moet ten minste de mbo 2 opleiding Beveiliger hebben voltooid. In aanvulling daarop dien je het erkende beveiligingsexamen af te leggen bij de Stichting Vakexamens Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB). Het SVPB- en mbo diploma voor de beveiliging vormen één geheel en zijn niet afzonderlijk van elkaar te gebruiken. Heb je deze beide certificaten nog niet? Dan kun je verschillende routes volgen om een baan te vinden als beveiliger zonder diploma.
Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om te solliciteren bij particuliere beveiligingsorganisaties die een zogeheten leer-werktraject aanbieden. Dit is een praktijkgericht traject, dat een opleiding vanaf de eerste dag combineert met werk. Over het algemeen volg je één dag in de week een klassikale of online mbo-opleiding en ben je de rest van de tijd aan het werk als leerling-beveiliger, aspirant-beveiliger of beveiliger in opleiding. Je hebt dus een vast contract bij het desbetreffende bedrijf en krijgt een volwaardig salaris. Ook de beveiligingsopleiding wordt betaald door je werkgever, die waar nodig tevens verdere ondersteuning biedt.
Een andere manier is het behalen van je mbo-beveiligingsdiploma, terwijl je aanvullend ervaring in de praktijk opdoet. Het verschil met een leer-werktraject is dat de nadruk op de opleiding ligt. Per week ga je namelijk vier dagen naar school en loop je één dag stage. Je volgt deze stage bij een van de officieel erkende leerbedrijven in de beveiligingsbranche en er is geen sprake van een arbeidscontract.

In de beide bovenstaande gevallen vindt de opleiding over een langere periode plaats. Je kunt evenwel ook kiezen voor een verkorte beveiligingsopleiding. Hier staat geen wettelijke urennorm en duur voor. Daarmee is het een uitstekende optie voor mensen die op latere leeftijd besluiten om in de beveiliging werk te zoeken en zich willen laten omscholen.
Ook het behalen van specifieke beveiligingscertificaten behoort tot de mogelijkheden. Het voordeel daarvan is dat je je specialiseert en zo je kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Je moet in veel gevallen wel beschikken over een diploma Beveiliger van het mbo. Voor ondersteuning bij het behalen van een beveiligingscertificaat en het aanvragen van het examen, dien je je te wenden tot de SVPB. Behalve dat je er terechtkunt voor de erkende opleiding, geeft de organisatie namelijk ook de voor de beveiligingsbranche bedoelde specifieke diploma’s en certificaten uit. Tot de branchecertificaten die de SVPB aanbiedt, behoren onder meer:
- Havenbeveiliger
- Museumbeveiliging
- Persoonsbeveiliger
- Winkelsurveillance
- Event Security Officer
- Centralist Alarmcentrale

Hoe kom je aan een baan in de beveiliging?
Het vinden van werk in de beveiliging kan op meerdere manieren. Je kunt bijvoorbeeld een sollicitatie richten aan een beveiligingsbedrijf waar je een leer-werktraject kan volgen. Een uitzendbureau als Randstad heeft regelmatig vacatures in de beveiligingsbranche met een leer-werktraject.
Werken als beveiliger?
Houd onze veiligheid jou ook bezig, kom dan werken bij Connect Security.
Bekijk vacatures →Mocht een dergelijke praktijkgerichte baan niet op korte termijn beschikbaar zijn, dan kun je ook op eigen initiatief ervaring opdoen. Werkgevers in de beveiliging hechten namelijk veel waarde aan werkervaring. Om die te krijgen, zijn er diverse organisaties waar je als beveiligingsvrijwilliger kunt werken. Dat kan onder meer bij evenementen, maar ook voor een portier is een diploma niet altijd verplicht. Afhankelijk van de aard van het werk is een basisveiligheidstraining hiervoor soms al voldoende.
Een andere manier om werk in de beveiliging te vinden, is door je aan te melden voor een beveiligersopleiding. Je krijgt in dat geval ook de mogelijkheid om stage te lopen bij een leerbedrijf. Het volgen van een stage is voor aspirant beveiligers namelijk verplicht en daarmee een vast onderdeel van de opleiding. Een aspirant krijgt uitgebreide begeleiding van een vaste praktijkopleider. Deze is speciaal voor zijn of haar werk opgeleid en dus officieel gecertificeerd. Een praktijkopleider beoordeelt aspirant-beveiligers, regelt werkafspraken, maakt de stageplanning, selecteert de begeleidingsmomenten, bespreekt de uitgevoerde werkzaamheden met de aspirant en bereidt deze voor op het examen. De verregaande ondersteuning die de praktijkopleider biedt, zorgt ervoor dat je potentieel optimaal wordt benut en je na je stage wellicht zelfs bij het bedrijf kunt blijven werken.
Wat ook kan, is je netwerk inzetten om als beveiligingsmedewerker aan de slag te gaan. Maar daarvoor moet je binnen je netwerk natuurlijk wel de juiste contacten hebben. Een goede manier om je netwerk uit te breiden is door je in te schrijven bij online beveiligingsforums of lid te worden van bijvoorbeeld LinkedIn- en Facebook-groepen in de beveiligingsbranche. In deze groepen plaatsen leden regelmatig links naar vacatures.
Wil je zoveel mogelijk routes verkennen om in de beveiliging werk te vinden? Dan kun je je ook aanmelden voor een sollicitatieprocedure bij een beveiligingsbedrijf. Hiervoor kun je onder meer terecht bij uitzendbureau Randstad, maar ook het indienen van een open sollicitatie bij een beveiligingsbedrijf is natuurlijk altijd mogelijk. Zeker als je je verzoek kunt ondersteunen met de nodige werkervaring op beveiligingsgebied.
Iets waar je rekening mee moet houden, is dat je van onbesproken gedrag moet zijn om te kunnen werken in de beveiliging. Om er zeker van te zijn dat dit het geval is, vindt er een screening plaats. Daarin moet onder andere worden vastgesteld dat je geen criminele contacten hebt en niet in aanraking bent geweest met de politie. Bijvoorbeeld doordat je bent veroordeeld tot een geldboete, voorwaardelijke of onvoorwaardelijke gevangenisstraf of taakstraf. Het onderzoek naar je verleden en betrouwbaarheid wordt gedaan door de officiële screeningsinstantie Justis, die onderdeel is van het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Soorten beveiligingswerkzaamheden
Als je in de beveiliging werk zoekt, zijn er allerlei sectoren om uit te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als beveiliger bij evenementen of in de horeca. Een ander werkterrein waar je terechtkunt is de particuliere beveiligingssector. Bedrijven in deze branche houden zich onder meer bezig met het beveiligen van kantoren, bedrijfspanden, musea, ziekenhuizen, onderwijsinstellingen en overheidsgebouwen.
Wanneer je in de particuliere branche aan het werk gaat, kun je tevens worden ingezet bij de beveiliging van winkels of winkelcentra. Of bij het toezicht houden op mensenmassa’s op bijvoorbeeld luchthavens. Verder maakt het bewaken van bouwplaatsen, bedrijventerreinen en havens deel uit van het werkgebied van de particuliere beveiliging.
Naast de particuliere branche is er ook de openbare beveiligingssector. Deze sector richt zich op de openbare ruimte of een bepaald gedeelte daarvan. Je kunt hierbij denken aan handhaving in opdracht van gemeentes. Onder meer buitengewoon opsporingsambtenaars (boa’s) en straatcoaches werken in de openbare beveiliging. Zowel in grote als kleine gemeentes zijn boa’s en straatcoaches een vaste verschijning in de openbare ruimte.
Voordelen van werken in de beveiliging
Een baan in de beveiliging levert veel voordelen op. Zo krijg je een vast contract en kun je een goed salaris verdienen. Verder gelden in deze branche uitstekende ondersteunende arbeidsvoorwaarden, die zijn vastgelegd in de cao Particuliere Beveiliging. Je hebt bijvoorbeeld recht op een vast aantal vakantie- en verlofdagen, vakantiegeld, reiskostenvergoedingen en toeslagen bij werken op feestdagen, weekenddagen en ‘s nachts. Ondertussen bouw je ook een pensioen op.
Beveiligingswerk biedt verder veel afwisseling en flexibiliteit. Je kunt in uiteenlopende omgevingen worden ingezet en ook wat het werk zelf betreft, is elke dag anders. Daarbij krijg je in de beveiliging veel verantwoordelijkheid. Je grijpt niet alleen in wanneer je verdacht of ongewenst gedrag signaleert, maar treedt ook op bij onveilige situaties en calamiteiten. Je biedt ondersteuning en neemt indien nodig contact op met de hulpdiensten. Je aanwezigheid kan echt een verschil maken, zodat werken in de beveiliging ook heel veel voldoening geeft.
Toekomstperspectieven in de beveiliging
Behalve directe voldoening, biedt beveiligingswerk je tevens goede perspectieven op de lange termijn. Je kunt na verloop van tijd bijvoorbeeld je eigen beveiligingsbedrijf starten. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden tot groei en kun je met de juiste opleiding en certificaten zelfs doorstromen naar een leidinggevende functie binnen een bedrijf. Maar de beveiliging leent zich er ook uitstekend voor om je te specialiseren. De branchecertificaten van de SVPB zorgen ervoor dat je een erkende beveiligingsexpert in een bepaald vakgebied kunt worden.
Beveiligingswerk omvat echter meer dan alleen het fysiek beveiligen van gebouwen, personen of terreinen. Je kunt bijvoorbeeld ook gaan werken als beveiligingsadviseur of beveiligingsmanager. Een beveiligingsadviseur stelt risicoanalyses op voor onder meer bedrijven en geeft beveiligings- en preventieadviezen. Een beveiligingsmanager houdt zich bezig met het ontwikkelen en implementeren van uitgebreide beveiligingsmaatregelen met betrekking tot alle voorkomende risico’s en heeft soms een team van medewerkers onder zich.
Overweeg je om werk te zoeken als beveiliger zonder diploma? Ook dan heb je de nodige opties en perspectieven. Zonder diploma kun je bijvoorbeeld in de beveiliging werk vinden als host, toezichthouder of portier in de horeca. Maar werken zonder de officiële certificaten brengt tevens uitdagingen met zich mee. De kansen om door te groeien zijn namelijk minder groot en het salaris voor beveiliging zonder diploma is vergeleken met dat van je gediplomeerde collega’s lager. Aanvullend krijg je te maken met wettelijke restricties, omdat het zonder het mbo 2-diploma en SVPB-certificaat niet toegestaan is om officiële beveiligingswerkzaamheden te verrichten.
Beveiliger zonder diploma worden is dus zeker mogelijk. Je moet je echter wel realiseren dat er beperkingen zijn en dat je niet alle beveiligingstaken zult mogen uitvoeren. Ervaring speelt in de beveiliging echter ook een belangrijke rol, en je kunt je door middel van cursussen en trainingen snel en doelgericht specialiseren.