Een beveiliger is te herkennen aan een uniform, het V-embleem en het logo van het beveiligingsbedrijf waarbij hij of zij in dienst is. Op deze manier is voor iedereen te zien bij wie de verantwoordelijk ligt als het gaat om de beveiliging van winkels, instellingen, uitgaansgelegenheden, evenementen, bedrijven en terreinen. Daarnaast schrikken duidelijk aanwezige beveiligers potentiële criminelen af, en weten mensen bij wie ze terechtkunnen om mogelijke dreigingen of verdachte situaties te melden.
Alleen het dragen van een beveiligingsuniform is echter niet voldoende. Tijdens hun werk moeten beveiligers namelijk ook kunnen aantonen dat ze gecertificeerd zijn voor de beveiligingstaken die ze verrichten. Daartoe dienen zij te beschikken over een officiële beveiligingspas, waarmee ze zich desgevraagd kunnen legitimeren. De beveiligingsmedewerker moet deze pas bij elk redelijk verzoek tot legitimatie laten zien aan degene die daarom vraagt. Beveiligingspassen worden daarom ook wel legitimatie- of identificatiepassen genoemd.
In de praktijk zijn er verschillende soorten passen, die zich onderscheiden door hun kleur. De kleur geeft aan voor welke beveiligingswerkzaamheden de drager van de pas is opgeleid of bevoegdheden heeft. Zo moeten horecabeveiligers bijvoorbeeld een blauwe beveiligingspas hebben, voetbalstewards een oranje beveiligingspas en particulier rechercheurs een gele beveiligingspas. Aspirant-beveiligers die hun opleiding nog niet hebben voltooid, dienen in het bezit te zijn van een groene pas.
Wat is een groene pas?
De groene beveiligingspas of aspirantenpas is een persoonlijke identificatie- en legitimatiekaart, waar uitsluitend beveiligers in opleiding gebruik van mogen maken. Met de pas bewijst de desbetreffende beveiligingsmedewerker dat hij of zij wordt opgeleid voor het diploma Beveiliger. Net als beveiligingspassen in andere kleuren heeft een groene pas het formaat van een creditcard en staat er essentiële informatie op over degene aan wie de pas toebehoort.
Als belangrijkste identificatiemiddel is de pas aan de voorkant voorzien van een foto van de beveiliger. Daarnaast staan ook zijn of haar naam, geboortedatum, telefoonnummer, Nederlandse Dienstnummer en de naam van het bedrijf waarvoor men werkzaam is vermeld. Het dienstnummer is het vergunningsnummer dat bij het uitreiken van de pas aan de aspirantbeveiliger is toegekend door de Dienst Justis van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Aan de eerste vier cijfers van dit nummer valt tevens af te lezen in welk jaar de aanvraag voor de pas is goedgekeurd.
Op de voorzijde van de groene beveiligerskaart is verder te zien tot welke datum deze geldig is en dat het een pas betreft voor een beveiliger in opleiding. De informatie op de achterkant geeft aan welke specifieke beveiligingswerkzaamheden de pashouder mag uitvoeren of bij welke gelegenheden deze zijn of haar werk mag verrichten. De voorwaarden hieromtrent zijn vastgelegd in de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr). Aspirant-beveiligers met een groene legitimatiepas krijgen begeleiding van een praktijkopleider en worden ingezet voor uiteenlopende beveiligingstaken.
Wanneer heb je een groene pas nodig?
Iedereen die een opleiding tot beveiliger volgt, dient te beschikken over een groene pas. De pas is namelijk mede bedoeld om nieuwe beveiligers wettelijk in staat te stellen stage te lopen. Een beveiligingsopleiding kent een theorie- en praktijkgedeelte. Om het beveiligingscertificaat te ontvangen moeten beide onderdelen met succes worden afgerond. Het praktijkgedeelte kan echter alleen worden uitgevoerd indien men in het bezit is van een groene beveiligingspas.
Overigens kan een aspirantbeveiliger zich niet bij elk willekeurig beveiligingsbedrijf melden voor een stageplaats. De stageaanvraag mag uitsluitend worden gedaan bij een van de officiële leerbedrijven voor aankomende beveiligers. Bij het leerbedrijf krijgen aspirant-beveiligers professionele begeleiding van een praktijkopleider, doen zij ervaring op en leren zij alles over de praktijk van het beveiligingsvak.
Hoe haal je een groene pas voor beveiliging?
De belangrijkste voorwaarde om in het bezit te komen van de groene aspirantenpas is dat degene voor wie de aanvraag wordt ingediend een beveiligingsopleiding volgt. Deze bestaat uit een mbo-beveiligersopleiding in combinatie met een examen van de Stichting Vakbekwaamheid Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB). Alleen wanneer zowel de mbo-opleiding als het SVPB-examen succesvol zijn afgerond heeft de aspirantbeveiliger het diploma Beveiliger behaald.
Om in het bezit te komen van het mbo-certificaat is theorieonderwijs alleen niet genoeg. Beveiligers in opleiding dienen namelijk ook een stage bij een leerbedrijf te voltooien. Om stage te kunnen lopen en in het kader daarvan particuliere beveiligingswerkzaamheden te mogen verrichten, is een op naam gezette groene pas noodzakelijk. De pas kan evenwel niet door de aspirantbeveiliger zelf worden aangevraagd. Dit moet door de onderwijsinstelling worden gedaan.
Er gelden strenge voorwaarden om voor een groene pas voor beveiliging in aanmerking te komen. Degene voor wie de pas wordt aangevraagd mag in de achterliggende vier tot acht jaar bijvoorbeeld geen geldboete, taakstraf of voorwaardelijke of onvoorwaardelijke gevangenisstraf hebben gekregen. Ook bij een geseponeerde strafzaak of proces-verbaal waar geen veroordeling op volgde, zal de politie de aanvraag negatief beoordelen.
Verder moet het boven alle twijfel verheven zijn dat de aspirantbeveiliger geen criminele contacten heeft. De politie verstrekt het groene legitimatiebewijs alleen wanneer degene voor wie de pas bestemd is aan alle gestelde voorwaarden voldoet. De eisen zijn bepaald in de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr).
Dit zijn de voordelen van het groene legitimatiebewijs
Het belangrijkste voordeel van de groene legitimatie is dat aspirant-beveiligers er tijdens hun beveiligingsopleiding stage mee kunnen lopen. Op de momenten dat de stagiair aan het werk is, moet deze het groene legitimatiebewijs altijd bij zich dragen en op redelijk verzoek tot identificatie overleggen. Afgezien daarvan vormt de pas ook het bewijs dat de aankomend beveiliger aan alle eisen voldoet die het werken in de Nederlandse veiligheidsbranche met zich meebrengt. Hij of zij laat met de identificatiekaart zien te beschikken over de vaardigheden en kennis die voor het beveiligersvak nodig zijn.
De pas toont verder aan dat de houder ervan een beveiligingsopleiding volgt en stageloopt bij een van de erkende leerbedrijven voor de sector. Daarmee wordt tevens voorkomen dat beveiligers die over deze pas beschikken op eigen initiatief beveiligingstaken verrichten. Een groene-pashouder moet namelijk altijd vergezeld zijn van een praktijkopleider of vertegenwoordiger van het leerbedrijf waarvoor men stageloopt. Is dit niet zo, dan kan het leerbedrijf zijn erkende status mogelijk verliezen.
De groene pas is dus essentieel om een hoge graad van professionaliteit, kwaliteit en betrouwbaarheid binnen de beveiligingssector te garanderen. Op basis van de pas is duidelijk welke beveiligingsorganisatie verantwoordelijk is voor de aspirantbeveiliger en binnen welke grenzen deze mag opereren. Net als elke andere burger mogen aankomende beveiligers overigens wel overgaan tot het aanhouden van een persoon die op heterdaad op een strafbaar feit wordt betrapt. Na dit burgerarrest moet zo snel mogelijk de politie worden gewaarschuwd om de aangehouden persoon aan over te dragen.
De kosten
Hoewel het indienen van een aanvraag voor een groene beveiligingspas niets kost, is het verstrekken ervan niet gratis. Wanneer de afdeling Korpscheftaken op basis van de screening een positief oordeel velt ten aanzien van de aspirantbeveiliger, wordt officieel toestemming verleent om de pas uit te reiken. Voor deze toestemming betaalt men 60 euro. Daarnaast zijn aan de eigenlijke afgifte kosten verbonden. Deze bedragen 26 euro, waarmee het totaalbedrag voor de pas op 86 euro komt.
Geldigheid van de groene pas
Omdat de groene identificatiepas is bedoeld om nieuwe beveiligers de gelegenheid te geven stage te lopen, heeft deze een beperkte geldigheidsduur. Na twaalf maanden komt de pas dan ook te vervallen. Deze periode is vastgesteld omdat stages voor aankomend beveiligers in de regel een aantal weken tot een aantal maanden duren. Verlenging is in principe niet mogelijk, al zijn er enkele uitzonderingssituaties.
De geldigheidsduur van de pas kan worden verlengd als het leerbedrijf daar aanleiding toe geeft. Bijvoorbeeld indien het zijn afspraken niet nakomt of tijdens de stageperiode failliet gaat. Persoonlijke redenen van een aspirantbeveiliger die tot verlenging van de pas kunnen leiden zijn ziekte, een familiesituatie of wanneer deze in eerste instantie besluit de beveiligersopleiding niet te voltooien maar daar later op terugkomt. Aan het laatste geval zijn wel strenge voorwaarden verbonden.
Hoe krijg ik een groene pas beveiliging?
De belangrijkste eis om voor een groene beveiligingspas in aanmerking te komen is dat een mbo-opleiding tot beveiliger wordt gevolgd. Verder moet men voldoen aan de eisen en voorwaarden zoals die zijn omschreven in de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr). De aanvraag wordt ingediend door de onderwijsinstelling.u003cbru003eu003cbru003eDaartoe laat de onderwijsinstelling de naam en andere persoonlijke gegevens van de aspirantbeveiliger registreren in het digitale databestand van de SVPB. De door de instelling met het leerbedrijf afgesloten beroepspraktijkvormingsovereenkomst (bpvo) wordt aangemeld op V-base. Dit is het digitale register voor het afgeven van de SVPB-verklaring, die nodig is voor het aanvragen van de beveiligingspas.u003cbru003eu003cbru003eVia V-base kan de SVPB-verklaring voor de desbetreffende aspirantbeveiliger worden gedownload. Daarna wordt de verklaring samen met de pasaanvraag door de onderwijsinstelling ingediend bij de afdeling Korpscheftaken van de politie-eenheid in de regio waar het leerbedrijf is gevestigd. Aansluitend voert de politie op basis van de in de aanvraag verstrekte gegevens een betrouwbaarheidsonderzoek uit om te controleren of de aspirantbeveiliger voldoet aan de strenge eisen die in de beveiligingssector van kracht zijn.
Wat kan je met een groene pas?
Met de pas kan een aankomend beveiliger stagelopen en zo praktijkervaring opdoen voordat deze bij andere beveiligingsbedrijven of als zzp er in de beveiliging aan de slag gaat. Leren in de praktijk is een essentieel onderdeel van de mbo-beveiligersopleiding. De pas geeft echter geen speciale bevoegdheden en kan niet buiten de stage worden gebruikt. Tijdens de stage moet een groene-pashouder bovendien altijd worden begeleid door een praktijkopleider van het leerbedrijf.
Hoe lang duurt een groene pas aanvraag?
De wachttijd van het moment van aanvragen tot het verstrekken van een aspirantenpas bedraagt maximaal acht weken.
Hoe krijg je blauwe pas beveiliging?
Een blauwe beveiligingspas is de verplichte identificatiekaart voor evenementen- en horecabeveiligers. Om een blauwe pas te krijgen, moet men behalve over het mbo-diploma ook beschikken over het certificaat Event Security Officer.
Welke andere kleuren beveiligingspassen bestaan er en voor wie zijn ze bedoeld?
Behalve groene aspirantenpassen en blauwe passen voor horecabeveiliging zijn er grijze, oranje en gele passen. Grijze pas beveiliging is bedoeld voor het verrichten van standaard beveiligingswerkzaamheden. Hieronder wordt onder meer het beveiligen van bedrijven, ziekenhuizen, musea, winkelpanden en sportwedstrijden verstaan. Hoewel de grijze pas als algemene basispas wordt beschouwd, is hij niet vereist om een blauwe, oranje of gele beveiligingspas te kunnen aanvragen.u003cbru003eu003cbru003eDe oranje pas mag alleen worden gebruikt voor beveiliging rond het voetbalveld. Het maakt daarbij niet uit op welk niveau een club actief is. Zowel voetbalstewards in het betaalde voetbal als in het amateurvoetbal moeten dus in het bezit zijn van een oranje beveiligingspas. De stewards zorgen voor de veiligheid van de bezoekers in het voetbalstadion en in de directe omgeving.u003cbru003eu003cbru003eGele pas beveiliging is wettelijk verplicht voor particuliere rechercheurs. Om een gele pas te kunnen aanvragen, dient men over een speciaal diploma Particulier Onderzoeker van de SVPB te beschikken. Tot het werk van een particulier rechercheur behoren zaken als het opsporen van vermiste personen en het doen van onderzoek bij mogelijke verduistering of diefstal door medewerkers binnen een onderneming of instantie. Ook met een gele beveiligingspas moet men zich evenwel aan de wet houden. Particuliere rechercheurs hebben dus geen extra bevoegdheden.