Wil je een baan waarbij geen dag hetzelfde is, je een hoop verantwoordelijkheid hebt en met uiteenlopende mensen te maken krijgt? Dan is het beroep van beveiliger iets voor jou. Samen met je collega’s werk je aan een veiligere samenleving en onderneem je actie wanneer de veiligheid in het geding komt.
Werken in de beveiligingssector is ook om andere redenen aantrekkelijk. Zo is er op allerlei gebieden behoefte aan beveiligers, kun je je via diverse opleidingen specialiseren, zijn er veel mogelijkheden om verder te komen en ontvang je natuurlijk ook een goed salaris. In dit artikel lees je onder andere wat een beveiliger verdient en vertellen we je meer over de opleidingen die je in de beveiligingsbranche nodig hebt.
Beveiliger in het kort
De beveiliging is een breed vakgebied, dat een groot aantal werkterreinen omvat. Kort gezegd is een beveiliger iemand die de verantwoordelijkheid draagt voor de veiligheid van mensen, gebouwen en waardevolle spullen. Afhankelijk van opleiding, werkplek, ervaring en interesse, kan een beveiliger verschillende taken hebben en in afwisselende sectoren werken.
Professionele beveiliging is op veel plekken in de samenleving dan ook onmisbaar. Beveiligers worden bijvoorbeeld ingezet tijdens festivals en evenementen, in de zorg, in musea en bij de politie, maar ook voor het verrichten van portiers- en receptiewerkzaamheden bij instellingen en bedrijven.
Om een baan als beveiliger te krijgen, dien je over bepaalde eigenschappen, competenties en vaardigheden te beschikken. Je moet bijvoorbeeld stressbestendig en waakzaam zijn, steeds een goed beeld hebben van de omgeving waarop je toezicht houdt, verdacht gedrag kunnen signaleren, over de nodige mensenkennis beschikken en de-escalerend kunnen ingrijpen.
Opleidingen
Het hebben van de juiste karaktereigenschappen is essentieel, maar daarmee ben je er nog niet. Wie als beveiliger wil werken, heeft namelijk ook een specifieke opleiding nodig. Zo moet je minimaal in het bezit zijn van een mbo-diploma Beveiliger niveau 2. Een andere vereiste is dat je geslaagd bent voor het algemene beveiligingsexamen van de Stichting Vakbekwaamheid Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB).
De mbo- en SVPB-opleidingen bereiden je vakkundig voor op een succesvolle carrière in de beveiligingswereld. Tijdens de opleiding komen diverse onderwerpen aan bod. Je leert onder meer over veiligheid, recht en communicatie. Desgewenst kun je jezelf na deze opleiding specialiseren door middel van cursussen die zich op bepaalde vakgebieden richten.
Om werkervaring op te doen en je in de praktijk voor te bereiden op je rol als beveiliger, maakt ook een stage deel uit van de mbo-opleiding. Over het algemeen werk je één dag in de week bij een officieel erkend leerbedrijf en besteed je de resterende vier dagen aan de theorie. De precieze invulling van de stage wordt mede bepaald door welke mbo-leerweg je volgt.
Naast een Beveiliger mbo-niveau 2-opleiding, bestaat er ook een Beveiliger mbo 3-opleiding. Als je je hiervoor wilt aanmelden, moet je echter wel eerst het Beveiliger 2-examen succesvol hebben afgelegd. Met een beveiligingsdiploma op niveau 3 ben je gekwalificeerd om leiding te geven aan een team van beveiligers en coördineer je het beveiligingswerk dat zij verrichten. Verder onderhoud je het contact met de opdrachtgevers en geef je advies over de beveiligingsmaatregelen die op hun bedrijf, organisatie of situatie van toepassing zijn.
Werken als beveiliger?
Houd onze veiligheid jou ook bezig, kom dan werken bij Connect Security.
Bekijk vacatures →Overigens zijn het SVPB-certificaat en het mbo 2- of 3-beveiligersdiploma onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je hebt ze dus beide nodig om als particuliere beveiliger of leidinggevende van een beveiligingsteam te kunnen en mogen werken. De hoogte van het salaris dat beveiligers verdienen wisselt. Van belang hierbij is onder meer welke van de twee mbo-opleidingen een beveiliger heeft voltooid.
Wat je kansen en mogelijkheden zijn zonder diploma lees je hier.

Beveiliger salaris
Op de vraag ‘wat verdient een beveiliger?’ kan slechts een globaal antwoord worden gegeven. De reden daarvan is dat het salaris dat een beveiliger ontvangt afhankelijk is van meerdere factoren en dus variabel is.
Behalve de opleiding ligt het er onder andere aan hoeveel ervaring een beveiliger heeft, welk type locaties hij of zij beveiligt en wie de werkgever is. Ook het soort dienstverband speelt hierbij een rol. Een werkgever kan je bijvoorbeeld een vast contract aanbieden. Maar het komt ook wel voor dat beveiligers werkzaam zijn op basis van een flexibel dienstverband.
Algemeen geldt dat het gemiddelde salaris van een beveiliger met een fulltime dienstverband circa 2600 euro bruto per maand bedraagt. Het verschil tussen het salaris van beveiligers met een niveau 2-opleiding en een niveau 3-opleiding is echter groot. Als beginnend beveiliger op niveau 2 kan je bijvoorbeeld een brutoloon tussen 2306 en 2748 euro verwachten.
Beveiligers op niveau 3 hebben meer verantwoordelijkheid en voeren een groot aantal ondersteunende en bijkomende taken uit. Daardoor ligt het salaris dat zij verdienen ook een stukje hoger. Een niveau 3-beveiliger kan namelijk rekenen op een brutomaandloon van 2404 tot 2895 euro. Bij het vaststellen van het uiteindelijke salaris van niveau 2- en 3-beveiligers wordt tevens gekeken naar de werkervaring en eventuele specialisaties en beveiligingscertificaten waarover men beschikt.
Als je voor een hoger salaris in aanmerking wil komen, kun je verschillende opleidingen en trainingen volgen om je vaardigheden en kennis als beveiliger te verbeteren. Jezelf specialiseren kan via de aanvullende opleidingen die de SVPB aanbiedt. En heb je al een Beveiliger 2-diploma, maar werk je het liefst in een aansturende functie? Dan kun je je vanzelfsprekend ook aanmelden voor de mbo-opleiding voor Beveiliger op niveau 3.
Ongeacht je beveiligingsniveau zijn de primaire arbeidsvoorwaarden hetzelfde. Om aan te geven wat je zoal kunt verwachten, nemen we ons eigen beveiligingsbedrijf even als voorbeeld. Werken als beveiliger bij Connect Security betekent dat je onderdeel wordt van een mensgerichte organisatie, die jou betrekt bij de doelstellingen en waar jouw mening telt. Zo zijn de communicatielijnen tussen jou en je leidinggevende kort en krijg je bij het bepalen van je 4-wekenrooster voor 25% inspraak.
Verder worden persoonlijke ontwikkeling en interne doorgroeimogelijkheden in hoge mate gestimuleerd. We stellen je in staat om vaktrainingen te volgen, zodat je je taken nog professioneler kan uitvoeren. En om je reistijd te beperken, geven we er de voorkeur aan om je dicht bij huis in te zetten. Je werkplek bevindt zich daarom altijd binnen een straal van gemiddeld 30 kilometer van je woonplaats.
Het salaris van een beveiliger komt bij Connect Security uit tussen 16,73 en 19,94 euro bruto per uur. Afhankelijk van je werktijden heb je daarnaast recht op onregelmatigheidstoeslagen. De toeslag bedraagt 10% bij werken in de avonduren, 20% voor nachtwerk en 35% bij een weekenddienst. We bieden je een contract voor een jaar aan, met uitzicht op een vast contract.
Een arbeidsovereenkomst bij Connect Security geldt voor 8 tot 36 uur per week. Bij het opmaken van het contract mag je zelf aangeven hoeveel uur je wilt gaan werken. In onze primaire arbeidsvoorwaarden hebben we natuurlijk ook vakantiedagen vastgelegd waarbij het loon wordt doorbetaald. Dat zijn er altijd 25 per jaar, ongeacht het aantal uren dat je per week werkt. Heb je een contract voor halve dagen? Dan staat een vrije dag uiteraard gelijk aan een halve dag.
Secundaire arbeidsvoorwaarden
Wanneer je in de beveiligingsbranche werkzaam bent, gelden er ook diverse aanvullende arbeidsvoorwaarden. Zo ontvang je bij Connect Security boven op je salaris een eindejaarsuitkering van 2,01%. Als beveiliger krijg je tevens je reiskosten vergoed. Deze vergoeding bedraagt 23 cent per kilometer. Reis je met het openbaar vervoer? Dan bestaat de vergoeding uit een volledige compensatie van de gemaakte ov-kosten.
Als je lid bent van een sportschool, kan je via Connect Security bovendien een vergoeding voor je fitnessabonnement krijgen. En wanneer je een familielid, vriend of kennis voordraagt die door ons wordt aangenomen als beveiliger, belonen we dat met een aanbrengbonus van 350 euro. Verder is er een uitstekende pensioenregeling op basis van het aantal uren dat je per week werkt. De voorwaarden hiervan zijn vastgelegd in de cao Particuliere Beveiliging.
Vacatures
Beveiligers zijn op veel locaties nodig, en er is dan ook geen gebrek aan vacatures in de beveiligingsbranche. Daarbij is het aantal sectoren waarin je aan de slag kan heel divers. Je kunt onder andere werken als bouwplaatsbeveiliger, havenbeveiliger, winkelbeveiliger of beveiliger van gebouwen. En wanneer je geen bepaalde voorkeur hebt, is allroundbeveiliger misschien iets voor jou.
Benieuwd wat Connect Security jou te bieden heeft? Op onze pagina werken bij Connect Security lees je er meer over.
Als je in aanmerking wil komen voor een van onze beveiligingsvacatures, moet je vanzelfsprekend over de vereiste diploma’s en certificaten beschikken. Afgezien van aspirant-beveiligers die stage lopen bij een leerbedrijf, dien je als beveiliger minimaal een voltooide beroepsopleiding op mbo-niveau 2 te hebben.
Om je vooruitzichten op werk in de beveiligingssector te vergroten, kun je je inschrijven voor de vervolgopleiding Beveiliger 3. In aanvulling daarop zijn er verschillende opleidingen om je te specialiseren en je vaardigheden uit te breiden of te verbeteren. Dat kan klassikaal, maar het is ook mogelijk om je aan te melden voor online cursussen en trainingen.
Toekomstperspectieven
De baanzekerheid en toekomstperspectieven voor beveiligers zien er goed uit. Beveiligingsmedewerkers zullen in de komende jaren een cruciale rol blijven spelen als het gaat om het garanderen van de veiligheid van mensen, en het bewaken en beveiligen van gebouwen, winkels, bedrijven, instellingen, terreinen en waardevolle eigendommen.
In de samenleving is dan ook een groeiende vraag naar beveiligers in een groot aantal sectoren. De locaties waar je als beveiliger kan werken variëren van vliegvelden, bedrijventerreinen en havengebieden tot festivals, voetbalstadions en hotels. Je vindt dus vrij gemakkelijk een werkplek die aansluit bij je interessegebied of achtergrond.
Bovendien zijn er volop kansen om hogerop te komen in de beveiligingswereld en zo een beter salaris te ontvangen. Met de benodigde diploma’s op zak, kun je bij bewezen geschiktheid bijvoorbeeld doorstromen naar een leidinggevende positie.
Doordat er allerlei mogelijkheden zijn om je te specialiseren, kan je je ook kwalificeren voor meer toegespitst beveiligingswerk. De Stichting Vakbekwaamheid Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB) biedt bijvoorbeeld examens aan voor mensen die als persoonsbeveiliger willen werken. Daarnaast zijn via deze organisatie onder meer certificaten te behalen voor havenbeveiliger, evenementenbeveiliger, zorgbeveiliger, winkelsurveillant, cameratoezichthouder of expert of het gebied van cybersecurity.
Spreekt werken als beveiliger je aan? Met de juiste papieren, eigenschappen, competenties en vaardigheden is het goed mogelijk om bij een beveiligingsbedrijf een baan te vinden waarin je jezelf optimaal kan ontplooien. De branche heeft altijd behoefte aan mensen die algemeen beveiligingswerk en meer specifieke taken kunnen vervullen. Naast de verplichte opleidingen zijn er veel bijscholingscursussen en trainingen om je te verzekeren van een mooie toekomst, succesvolle carrière en uitstekend salaris in de beveiliging.