Professionele beveiliging is in het havengebied van groot belang. Met name havens waar goederenoverslag plaatsvindt zijn aantrekkelijk voor criminelen. De meeste drugssmokkel gebeurt via schepen, maar ook reguliere goederen die via havens geïmporteerd kunnen worden zijn interessant voor dieven. Om de veiligheid in de haven van Rotterdam en andere havens zoveel mogelijk te garanderen is een belangrijke taak weggelegd voor beveiligers. Wilt u een havenbeveiliger inhuren? Dan kan dat bij Connect Security. Wij leveren ISPS-gecertificeerde beveiligers, die alle voorkomende werkzaamheden om de veiligheid in havens te vergroten op zich nemen.
Wat doet een havenbeveiliger?
Het werk van een ISPS-gecertificeerde havenbeveiliger is gevarieerd en veelomvattend. Het takenpakket bestaat onder meer uit het toezicht houden op goederen, controleren van vracht, beveiligen van haventerminals en signaleren van verdachte situaties. Zeehavens worden bijvoorbeeld soms gebruikt door mensensmokkelaars om illegale immigranten aan land te brengen. Daarom behoort ook het controleren van personen tot het dagelijkse werk van de port facility security. Zo wordt uitgesloten dat zich mensen onrechtmatig in het gebied ophouden.
Bekend zijn daarnaast de verhalen over ‘uithalers’, die zendingen harddrugs die verstopt in containers het land worden binnengesmokkeld onderscheppen. Een havenbeveiliger moet altijd bedacht zijn op dit soort activiteiten en heeft hiermee een belangrijk aandeel in de bestrijding van drugscriminaliteit. Tot de andere veelvoorkomende smokkelwaar behoren namaakmerkkleding en sigaretten. Haventerreinen zijn bovendien kwetsbaar voor aanslagen. Doordat er zich vaak gevaarlijke stoffen bevinden, is een haven een aantrekkelijk doelwit voor mensen met terroristische plannen. Ook als het om de nationale veiligheid gaat mag havenbeveiliging dus niet worden onderschat.
Een havengebied vraagt daarnaast om diverse andere beveiligingsactiviteiten. Zo zijn er havenbeveiligers die brandcontrolerondes lopen of surveilleren vanuit een voertuig. Anderen houden zich bezig met baliewerkzaamheden, zoals het checken van de papieren en vergunningen van vrachtauto’s die zich aan de toegangspoort melden. Een ISPS-gecertificeerde havenbeveiliger ziet er ook op toe dat havenarbeiders zich aan de regels houden en niet in havengedeeltes komen waarvoor zij geen bevoegdheid hebben.
Waar staat ISPS voor?
Een havenbeveiliger van Connect Security beschikt standaard over een ISPS-certificaat. Dit certificaat garandeert dat de beveiliger aan hoge eisen voldoet en de juiste diploma’s heeft. De afkorting ‘ISPS’ staat voor International Ship and Port Facility Security Code. Het is een uitbreiding van het Internationale Verdrag voor de veiligheid van mensenlevens op zee. Dit Safety Of Life At Sea- of SOLAS-verdrag is sinds 1914 van kracht. Het werd ingesteld na de ramp met de Titanic, die twee jaar daarvoor plaatsvond.
De International Ship and Port Facility Security Code is ontwikkeld na de aanslagen van 11 september 2001 en trad in werking op 1 juli 2004. Op basis van deze internationale wetgeving werd de beveiliging van zeehavens opgeschroefd tot een vergelijkbaar niveau als die van luchthavens. Een van de ISPS-voorschriften is bijvoorbeeld dat aan wal een Port Facility Security Officer en op schepen een Ship Security Officer aanwezig moet zijn. De Port Facility Security Officer is verantwoordelijk voor de beveiliging van de havenfaciliteit en werkt in opdracht van de exploitant van de betreffende havenfaciliteit.
Beveiliger nodig?
Met meer dan 20 jaar ervaring staan wij graag voor u klaar. Wij zijn binnen 1 á 2 uur ter plaatse als dat nodig is.
Beveiliger inhuren →De ISPS-code werd opgesteld door de Internationale Maritieme Organisatie (IMO). De IMO is onderdeel van de Verenigde Naties. Als havenfaciliteiten een ISPS-certificatie hebben betekent dit tevens dat ze voldoen aan de regels van de Nederlandse Havenbeveiligingswet en de Europese verordening 725/2004. Deze verordening van maart 2004 heeft als doel de beveiliging van havenfaciliteiten en schepen te verbeteren.
Voor wie is de ISPS-code ontwikkeld?
De internationale beveiligingswetgeving in het kader van de ISPS geldt niet voor de gehele maritieme sector. Alleen de volgende partijen dienen zich te houden aan de ISPS-voorschriften:
- vrachtschepen met een bruto tonnage van 500 ton of meer die op internationale zeeroutes varen
- passagiersschepen voor twaalf of meer personen die op internationale zeeroutes varen
- alle havens waar dergelijke vracht- en passagiersschepen kunnen aanmeren
- boorplatformen
Welke veiligheidsmaatregelen schrijft de ISPS-code voor?
In havengebieden kunnen allerlei soorten bedrijven en faciliteiten aanwezig zijn. Daarom vermeldt de ISPS-beveiligingscode geen vastomlijnde maatregelen ten aanzien van veiligheid en terrorisme. Voor een zo breed mogelijke toepasbaarheid biedt de code havens en schepen een algemeen kader om de veiligheid te verhogen en risico’s te verminderen.
Als algemene richtlijnen voor schepen en havens noemt de ISPS-code:
- controleren van de toegang
- controleren van lading en activiteiten van personen in havens
- garanderen dat beveiligingscommunicatiemiddelen beschikbaar zijn
Voor havens en havenfaciliteiten staan in de code voorts eisen betreffende:
- het port facility security plan
- de Port Facility Security Officer
- maatregelen omtrent de beveiliging van een terrein
Verder zijn in de ISPS-code voorschriften opgenomen voor schepen, waaronder eisen voor scheepsbeveiligingsplannen en Ship Security Officers.
Goed opgeleide havenbeveiliging met ISPS certificaat
Om in port facility security te mogen werken moet een beveiliger aan hoge eisen voldoen. In een havengebied mogen namelijk uitsluitend gediplomeerde beveiligers werken. Naast een MBO-diploma Beveiliger 2 dienen deze in het bezit te zijn van het certificaat Havenbeveiliger. Dit is een aanvulling op andere beveiligingsdiploma’s. Het certificaat toont aan dat de havenbeveiliger bekend is met de ISPS-richtlijnen.
Behalve aan de ISPS-code wordt in de opleiding Havenbeveiliger aandacht besteed aan onder andere:
- nationale en internationale beveiligingswetgeving
- beveiligingshulpmiddelen
- port facility security plan
- scheepsvaart- en haventerminologie
- nood- en rampenplannen
- herkennen van echtheid van identiteitspapieren
- herkennen van gevaarlijke stoffen, munitie en wapens
- omgaan met agressie
Voor welke bedrijven werken ISPS-gecertificeerde havenbeveiligers?
Doorgaans worden havenbeveiligers ingehuurd via een beveiligingsbedrijf, zoals Connect Security. De opdrachtgever kan bijvoorbeeld het Havenbedrijf Rotterdam zijn. Sommige grote havenbedrijven beschikken echter zelf over beveiligers en maken daarom geen gebruik van een externe beveiligingsdienst. Ook komt het wel voor dat transportondernemingen, overslagbedrijven of expediteurs die in het havengebied zijn gevestigd op eigen initiatief beveiliging of extra beveiligers inhuren. In dat geval is een havenbeveiliger dus alleen verantwoordelijk voor de gebouwen, eigendommen en het terrein van een specifiek bedrijf.
Waarom kiezen voor havenbeveiligers met ISPS certificaat van Connect Security?
Connect Security staat al meer dan vijftien jaar in voor de veiligheid in havengebieden. De ISPS-gecertificeerde havenbeveiligers die voor ons werken zijn flexibel, breed inzetbaar, stressbestendig, betrouwbaar en representatief. Daarnaast hebben havenbeveiligers van Connect Security een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en beschikken ze over uitstekende communicatieve vaardigheden.
ISPS-gecertificeerde havenbeveiliging inhuren
Wilt u een havenbeveiliger met een ISPS certificaat inhuren? Dan bent u bij Connect Security aan het juiste adres. Wij kunnen port facility security leveren aan elk type bedrijf en voor alle voorkomende beveiligingswerkzaamheden. Contact opnemen met Connect Security kan op verschillende manieren. U kunt ons mailen, bellen of gebruikmaken van het online antwoordformulier. Heeft u vragen of wilt u eerst meer informatie over havenbeveiliging met een ISPS certificaat? Dan zijn wij u uiteraard ook graag van dienst.