PIKETNUMMER: 020 - 337 43 69
bouwplaats- en havenbeveiliging

Voorkom schade door bouwplaats- en havenbeveiliging

Gepubliceerd op:

Projecten die vertraging oplopen, deadlines die niet gehaald worden en enorme kostenposten: vandalisme en diefstal op bouwplaatsen en havens is een groot probleem. Niet voor niets ontstaat er gemiddeld op bouwplaatsen zo’n honderd miljoen euro per jaar aan schade. Gelukkig is er een oplossing om vandalisme en diefstal te voorkomen door bouwplaats- en havenbeveiliging in te zetten. In deze blog vertellen we hoe beveiliging op bouwplaatsen en havens precies werkt én hoe het ingezet kan worden.

Vandalisme en diefstal bij bouwplaatsen en havens is een groot probleem

Bij de meeste bouwplaatsen en havens is het een komen en gaan van bezoekers, personeel, vrachtwagens en goederen. In veel gevallen is er geen toezicht en daardoor wordt er niet exact gemonitord en geregistreerd wie het terrein betreedt. Mede hierdoor hebben veel bouwprojecten – maar ook havens – te maken met een enorme hoeveelheid vandalisme of diefstal. Ga maar na, als er niemand is die toezicht houdt of controles uitvoert, kunnen ongenodigde gasten gemakkelijk de bouwplaats of haven betreden. Dit kan enorme gevolgen hebben voor de duur van projecten. Zo zijn er projecten die door vandalisme of diefstal zomaar zes tot twaalf maanden vertraging oplopen. En, dan hebben we nog niet eens over de enorme kostenpost. Gemiddeld ontstaat er door vandalisme en diefstal op bouwplaatsen maar liefst honderd miljoen euro per jaar aan schade.

Voorkom schade door bouwplaats- en havenbeveiliging

Wat is bouwplaatsbeveiliging precies?

Gelukkig is vandalisme, diefstal en criminaliteit te voorkomen of sterk terug te dringen door beveiliging in te zetten. Een bouwplaatsbeveiliger is breed inzetbaar, beschikt over de juiste certificaten en heeft oog voor ongewenste bezoekers.

Bouwplaatsbeveiliging kan bestaan uit:

 • Toegangscontrole en registreren/screenen van bezoekers;
 • Controleren of de juiste documenten aanwezig zijn;
 • Sleutelbeheer of toegangspassen beheren;
 • Zorgen dat alle veiligheidsvoorschriften worden nageleefd;
 • RIVM-richtlijnen controleren;
 • Bezoekers ontvangen en de weg wijzen (gastheerfunctie);
 • Calamiteiten begeleiden;
 • Preventieve beveiliging om orde en toezicht te houden.

Wat is havenbeveiliging?

De meeste havens hebben nog een extra punt van aandacht waar beveiliging noodzakelijk voor is. Smokkel is namelijk een groot probleem waar havens mee te maken krijgen. Havens die goed beveiligd zijn, zijn minder aantrekkelijk voor criminele activiteiten. Ga maar eens na: een beveiliger zorgt voor een veilige uitstraling.

Havenbeveiligers zijn o.a. verantwoordelijk voor de volgende werkzaamheden:

 • Gangway-wacht;
 • Beveiliging van (zee) haventerminals;
 • Zeevrachtcontrole;
 • Controle van passagiers.

Met de International Ship and Port Facility Security-code (ISPS-code) is de beveiliging van zeehavens aangescherpt tot het beveiligingsniveau van luchthavens. Bedrijven in de Nederlandse havens zijn verplicht om zich te houden aan de ISPS en de Nederlandse havenbeveiligingswet, daarom zijn al onze havenbeveiligers in het bezit van een ISPS-certificaat.

Professionele bouwplaats- en havenbeveiligers

Wat de vraag ook is, bouwplaats- en havenbeveiliging is altijd maatwerk. Voor de ene bouwplaats is het belangrijk om goed te monitoren en te registreren wie het terrein binnenkomt en verlaat, terwijl het voor een haven vooral belangrijk is om preventief toezicht te houden om ongewenste bezoekers af te schikken. Bouwplaats- en havenbeveiliging is een vak apart. Niet iedere beveiliger is in te zetten op een bouwplaats of haven.

Er zijn verschillende certificaten nodig om hier inzetbaar te zijn, zoals:

 • VCA-certificaat;
 • BHV-certificaat;
 • ISPS-certificaat;
 • Het volgen van generieke poort instructie (GPI).

De beveiligers van Connect Security zijn speciaal opgeleid om te zorgen dat bouwplaatsen en havens beveiligd worden. Ook zijn zij in het bezit van alle benodigde certificaten, zodat ze weten te handelen in verschillende situaties. Denk hierbij aan het screenen van mensen, maar ook in het naleven van veiligheidsvoorschriften.

Daarnaast volgen ze de Generieke Poort Instructie (GPI) en zijn ze in het bezit van een GPI-certificaat. Ook weten ze dankzij hun BHV-certificaat exact hoe ze eerste hulp moeten verlenen, een beginnende brand moeten blussen en bouwplaats moeten ontruimen. In veel gevallen is het zien van een beveiliger op de bouwplaats of in de haven al voldoende om ongewenste bezoekers af te schrikken.

Voorkom schade door bouwplaats- en havenbeveiliging

Een bouwplaats- of havenbeveiliger inhuren

Dat bouwplaatsen en havens een gewild doelwit zijn voor dieven en ongewenste bezoekers mag duidelijk zijn. Gelukkig is het mogelijk om dit te voorkomen door speciale bouwplaats- en havenbeveiligers in te zetten. Connect Security is gespecialiseerd om bouwplaatsen en havens met de grootst mogelijke zorg te voorzien van professionele beveiligers. U kunt dag en nacht een beroep doen op onze beveiligers. Dat is belangrijk, omdat veel schade ‘s nachts veroorzaakt wordt.

Bouwplaats- en havenbeveiliging is altijd maatwerk, daarom gaan wij graag in gesprek om de wensen te bespreken. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Beveiliger nodig?

Met meer dan 20 jaar ervaring staan wij graag voor u klaar. Wij zijn binnen 1 á 2 uur ter plaatse als dat nodig is.

Recensies

De afgelopen 15 jaar hebben wij voor én met talloze organisaties gewerkt.
Hieronder enkele referenties waar we trots op zijn:

Augusto de Campos Neto

Gemeente Amsterdam

"In de 12 jaar dat ik als Adviseur Openbare orde en veiligheid heb gewerkt in Amsterdam heb ik Connect Security kunnen inzetten op complexe uitdagingen. De kracht van Connect Security zit enerzijds in de koppeling kunnen maken tussen praktijk en strategie. Daarmee bedoel ik dat men in staat is goed de complexiteit en omgeving te lezen om dan gezamenlijk een strategie te bepalen voor inzet. Anderzijds de flexibiliteit en kwaliteit van personeel. Zelfs op kortetermijninzet met de juiste personen is geen probleem. Met name in complexe wijken waarin snel schakelen op maat nodig is, kwam Connect Security op het juiste moment. Daarnaast kent men en weet men een koppeling te maken met "de straat". Men heeft personeel die de straat begrijpt, de taal kent en cultuur kent, maar ook kan schakelen op directieniveau. Die wisselwerking is heel belangrijk."

Raymond Kollmuss

Hillen & Roosen

"Werk al velen jaren met connect security.
Mijn ervaring met het bedrijf. En eigenaar Serkan. Is super. Altijd op tijd kunnen leveren. Goed personeel. Altijd dat beetje extra. Mocht je iemand zoeken in beveiliging of verkeersregelaar. Dan raad ik connect zeker aan. Serkan bedankt. Je collega Alami in IJmuiden doet zijn werk uitstekend. Krijg de complimenten van de opdrachtgever."