Een beveiliger heeft doorgaans een wat ruimere bevoegdheid dan andere burgers. Afhankelijk van het werkgebied mogen particuliere beveiligers bijvoorbeeld op plekken komen die voor anderen verboden terrein zijn. De overheid stelt echter ook grenzen aan wat beveiligingspersoneel wel en niet mag, zodat voor alle partijen duidelijk is welke bevoegdheden een beveiliger heeft. Maar voordat we daar dieper op ingaan, leggen we eerst uit wat een beveiliger nu eigenlijk is.
Wat is een beveiliger?
Kort gezegd zorgen beveiligers ervoor dat de veiligheid binnen onze maatschappij zoveel mogelijk gewaarborgd is. Ze doen dat op verschillende manieren en in allerlei situaties. Beveiliging is nodig op elke plek waar mensen recreëren, werken en samenkomen. U ziet beveiligers daarom op grote en kleine evenementen, maar ook bij winkels, winkelcentra, ziekenhuizen, musea, luchthavens, onderwijsinstellingen, kantoorcomplexen, ambassades, overheidsgebouwen en ambtswoningen. ‘s Nachts en in het weekend zijn beveiligers daarnaast actief op en rond bouwplaatsen, haventerreinen, industriegebieden, bedrijfspanden en andere locaties die aantrekkelijk zijn voor mensen met minder goede bedoelingen.
Beveiligingsbedrijven zijn dus onmisbaar bij het creëren van een veilige samenleving. Om die veiligheid te garanderen, kan niet iedereen zomaar als particuliere beveiliger werkzaamheden uitvoeren. Behalve dat een beveiliger bepaalde diploma’s en certificaten nodig heeft, zijn aan beveiligingswerk namelijk ook specifieke regels en voorwaarden verbonden.
Wat moet u kunnen als beveiliger?
Werken in de beveiliging is een veeleisende baan, die veel van mensen vraagt. Voor het mogen uitvoeren van beveiligingswerkzaamheden is een diploma Beveiliger niveau 2 vereist. Het theorieboek Veiligheid en Beveiliging Basis vormt het belangrijkste lesmateriaal tijdens de opleiding. Aan de hand van dit boek bereiden toekomstige beveiligers zich voor op het examen van de Stichting Vakbekwaamheid Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB).
Naast een diploma is het belangrijk dat men over de juiste persoonlijke eigenschappen en competenties beschikt. Om als beveiliger te kunnen werken, moet u bijvoorbeeld sociaal sterk en communicatief vaardig zijn. U bent in staat om risicovolle situaties beheersbaar te maken, in te grijpen bij verdachte situaties en de-escalerend op te treden wanneer iemand ongewenst gedrag vertoont of zich intimiderend opstelt.
Werken als beveiliger?
Houd onze veiligheid jou ook bezig, kom dan werken bij Connect Security.
Bekijk vacatures →Andere competenties die een beveiliger moet hebben zijn:
- Overwicht
- Stressbestendigheid
- Verantwoordelijkheidsgevoel
- Integriteit
- Inlevingsvermogen
- Klantgerichtheid
Niet zelden vinden de werkzaamheden plaats buiten kantooruren, ‘s nachts of in het weekend. Een beveiliger dient daarom tevens een flexibele instelling te hebben en bereid te zijn om op minder gangbare tijdstippen te werken.
Werkzaamheden van een beveiliger
Het werk van particuliere beveiligers is uiteenlopend en veelomvattend. Welke werkzaamheden door een beveiligingsbedrijf mogen worden uitgevoerd en wat de daaraan verbonden verplichtingen zijn, staat omschreven in de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (Wpbr). De Wpbr geeft met de omschrijving ‘het bewaken van de veiligheid van personen en goederen en het waken tegen verstoring van orde en rust op terreinen en in gebouwen’ een brede definitie van wat beveiligingswerk inhoudt. In de praktijk kan het werk van een beveiliger bestaan uit:
- Surveillance- en begeleidingswerkzaamheden
- Receptiediensten draaien
- Beveiligen van personen en/of eigendommen
- Meldkamerbeveiliging met camerabewaking
- Het opvolgen van alarmmeldingen
- Preventief toezicht houden in een openbare of private ruimte
- Het uitvoeren van de toegangscontrole en een veiligheidscontrole
- Signaleren van afwijkingen en inschakelen van hulpdiensten
- Het openen en afsluiten van gebouwen, en het lopen van brand- en sluitrondes
Mag een beveiliger geweld gebruiken?
Net als iedere burger dienen ook beveiligers zich aan de algemene regels van de wet te houden. Het is daarom niet toegestaan voor een beveiliger om geweld te gebruiken. Dit zogeheten geweldsmonopolie is namelijk strikt voorbehouden aan de politie. Indien iemand die een strafbaar feit pleegt op heterdaad betrapt wordt, mag een beveiliger vanzelfsprekend wel een burgerarrest uitvoeren. De politie moet daarna echter direct worden ingelicht om het werk over te nemen.
Mocht de aangehouden persoon geweld gebruiken tegen de beveiliger, dan mag deze zich met een passende reactie verdedigen. Verder is, totdat de politie arriveert, gedoseerde fysieke dwang toegestaan. Een en ander betekent overigens niet dat beveiligers onder alle omstandigheden uitsluitend dezelfde bevoegdheden hebben als andere burgers. Worden bijvoorbeeld werkzaamheden als toegangscontroles op festivals en evenementen verricht, dan mag een beveiliger fouilleren.
Mag een beveiliger een wapen dragen?
Omdat het geweldsmonopolie bij de overheid ligt, is het voor beveiligers verboden om een wapen bij zich te dragen. Beveiligers hebben daarom ook geen vuurwapenvergunning. Om deze te verkrijgen, moet door de daartoe bevoegde minister of staatssecretaris toestemming worden gegeven. Dit speciale verlof wordt slechts bij hoge uitzondering verleend. Het komt in de praktijk dus vrijwel nooit voor dat u te maken krijgt met een gewapende beveiliger. Het wapenverbod in de beveiligingsbranche geldt overigens niet alleen voor vuurwapens, maar ook voor een wapenstok, handboeien en pepperspray.
Onze beveiligers worden gescreend
Het spreekt voor zich dat elke particuliere beveiliger van Connect Security over de juiste competenties beschikt en aan alle opleidingseisen voldoet. Om er zeker van te zijn dat iemand een brandschoon verleden heeft, vindt daarnaast een uitgebreide screening van de beveiliger plaats. Deze screening wordt uitgevoerd door de politie. Onze medewerkers mogen:
- Geen taakstraf of gevangenisstraf hebben gekregen
- Geen geldboete of strafbeschikking voor een misdrijf hebben gekregen
- Geen andere feiten hebben gepleegd die de integriteit ondermijnen
Dankzij de grondige screening van onze beveiliging, huurt u bij Connect Security dus gegarandeerd een betrouwbare bedrijfsbeveiliger, objectbeveiliger of andere beveiligingsprofessional in.
Méér dan beveiliging
Beveiligers van Connect Security doen meer dan alleen toezicht houden, het bewaken van terreinen of het verrichten van hostesstaken. Bij ons werken mensen die actief met u meedenken over de beveiliging van uw pand, terrein of winkel. Zij gaan een stap verder dan slechts het uitvoeren van hun beveiligingstaken, zijn gewend om snel te schakelen tussen verschillende werkzaamheden en dragen waar nodig verbeterpunten aan. Wilt u beveiligers die klantgerichtheid, dienstverlenende werkzaamheden en beveiliging feilloos met elkaar weten te combineren? Dan bent u bij Connect Security aan het juiste adres.