Voor wie als zzp’er in de beveiliging werkt, gaat er met ingang van 1 januari 2025 heel veel veranderen. Vanwege nieuwe wet- en regelgeving is het vanaf die datum namelijk niet meer mogelijk om zelfstandig beveiliger te worden. Dit overheidsbesluit heeft ook ingrijpende gevolgen voor mensen die al langer als zzp beveiliger werkzaam zijn. In de praktijk zullen er geen zzp beveiliging vacatures meer zijn en moeten alle zzp beveiligers overstappen op of uitkijken naar een vaste aanstelling in de beveiligingsbranche.
Zeker op mensen die al jaren als zzp’er in de beveiliging werken en gewend zijn aan de vrijheid die dit met zich mee brengt, zal de invoering van deze wet een grote impact hebben. Aan werken in een vast dienstverband zijn vergeleken met zelfstandig ondernemen echter ook de nodige voordelen verbonden. Bovendien bereiden veel beveiligingsbedrijven zich proactief voor op de komende veranderingen. Zo bouwen ze hun zzp-contracten af om voor elke zzp beveiliger die bij hen in dienst komt een vlotte overgang naar de nieuwe werksituatie te garanderen.
Wilt u als zzp beveiliger alvast inspelen op de veranderende wetgeving? Dan kunt u natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar beveiligingswerk in een vast dienstverband. Bijvoorbeeld door een sollicitatie te sturen naar Connect Security. Wij zijn altijd geïnteresseerd om in contact te komen met mensen die actief zijn als zzp beveiliger en in loondienst willen gaan werken. Wanneer u over de juiste kwalificaties beschikt, nodigen wij u zeker uit voor een nadere kennismaking.
Wat betekent de nieuwe wetgeving?
De nieuwe regelgeving betekent dat de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) actiever zal worden gehandhaafd. Deze wet werd in 2016 ingesteld ter vervanging van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). De DBA heeft ten doel om zzp’ers en hun opdrachtgevers meer zekerheid te geven over hun onderlinge arbeidsrelatie. De achterliggende gedachte daarbij is dat het echt gaat om werkzaamheden als zelfstandige en niet om een verkapte loondienstbetrekking.
In de afgelopen jaren bracht de DBA niet de duidelijkheid waarop de overheid hoopte. Daarom gaat de Belastingdienst strenger controleren of er bij zzp’ers geen sprake is van zogeheten schijnzelfstandigheid. Dit gebeurt vanaf 2025, als de tijdelijke pauze op de DBA-handhaving is opgeheven. Indien schijnzelfstandigheid geconstateerd wordt, kan de Belastingdienst de zzp’er en de opdrachtgever een boete of naheffing opleggen.
Werken als zzp beveiliger straks niet meer toegestaan
Door de strengere handhaving kunnen zelfstandigen per 1 januari 2025 niet langer werkzaamheden als zzp beveiliger uitvoeren. Beveiligingstaken mogen dus alleen nog maar in een vaste baan worden verricht en niet meer zelfstandig of via een bureau dat voor diverse opdrachtgevers zzp’ers inhuurt. Met name voor wie vanwege het gevoel van vrijheid beveiliger op zelfstandige basis is geworden, is dit een flinke omschakeling.
Een eigen rooster bepalen is in loondienst bijvoorbeeld minder gemakkelijk dan als zelfstandige. In een vast dienstverband heeft u hiervoor altijd toestemming nodig van uw werkgever en moet u ook rekening houden met uw directe collega’s. Daarnaast heeft een beveiliger in vaste dienst vergeleken met een zzp’er slechts beperkte invloed op welke opdrachten hij of zij aanneemt. Ook heeft men in loondienst geen of minder controle over voor welke opdrachtgevers werkzaamheden worden verricht.
Verder is er geen sprake meer van een eigen uurtarief. In de zzp beveiliging ligt dit tussen 25 en 35 euro, waarbij het gemiddelde tarief 30 euro per uur bedraagt. Beveiligers die in loondienst werken ontvangen een uurloon dat is vastgelegd in de cao en rond de 18 euro ligt. Dit is dus aanzienlijk minder dan wat zzp beveiliging aan salaris oplevert.
Overigens maakt het wat betreft de algemene opleiding geen verschil of u als zelfstandige werkt of in loondienst bent. Het is namelijk niet toegestaan om zzp beveiliger zonder diploma te worden. Zelfstandig werkende beveiligers hebben dus vanzelfsprekend een Beveiliger 2-opleiding voltooid en het bijbehorende SVPB-examen afgelegd. Met dit diploma is het tevens mogelijk om een vaste aanstelling te krijgen bij een beveiligingsbedrijf.
De voordelen van werken in loondienst als beveiliger
Gelukkig zijn de veranderingen die de zzp beveiliger te wachten staan niet alleen maar negatief. Wie in een vast dienstverband in de particuliere beveiliging werkt, profiteert immers ook van de nodige voordelen. Een van de belangrijkste daarvan is de zekerheid van een stabiel inkomen, maar er zijn nog veel meer redenen om de overstap van beveiliger zzp naar beveiliger in loondienst te maken.
Vaste werkgever betekent een vast inkomen
Voor zzp beveiligers die afhankelijk zijn van losse opdrachten is het soms maar afwachten hoeveel geld er maandelijks binnenkomt. En als u niet actief op zoek gaat naar toekomstige potentiële opdrachtgevers, is de continuïteit niet altijd gegarandeerd en kan de toestroom van beschikbare opdrachten plotseling stoppen.
Werken als beveiliger?
Houd onze veiligheid jou ook bezig, kom dan werken bij Connect Security.
Bekijk vacatures →Een beveiliger in loondienst heeft een vast inkomen en daardoor meer financiële zekerheid. Bovendien wordt het salaris op tijd betaald conform de in het arbeidscontract en de cao overeengekomen bepalingen. U weet dus altijd over welk bedrag u maandelijks beschikt om aan uw financiële verplichtingen te voldoen.
Betere financieringsmogelijkheden bij hypotheekaanvraag
Het stabiele inkomen geeft niet alleen een zeker gevoel, maar biedt tevens betere financieringsmogelijkheden. Zo is een hypotheek afsluiten bij het kopen van een huis bijvoorbeeld gemakkelijker.
Voor een zzp beveiliger met wisselende maandinkomsten is een hypotheek lastiger te krijgen. Verder moet u meer gegevens aanleveren aan de hypotheekverstrekker. Omdat u een variabel inkomen heeft, kan het gebeuren dat u minder kunt lenen. Daardoor moet u een lagere hypotheek afsluiten dan u eigenlijk zou willen.
Ontslagbescherming
Een kenmerk van werken in loondienst, is dat u een arbeidscontract heeft. Deze overeenkomst biedt ontslagbescherming conform de cao Particuliere Beveiliging en vanaf het moment dat de proeftijd is verstreken. De werkgever dient zich bij een eventueel ontslag te houden aan specifieke voorwaarden. Ook de werknemer heeft bepaalde rechten en ontvangt na het ontslag enige tijd een vast inkomen dat gebaseerd is op het loon.
Als zelfstandig beveiliger werkt u aan de hand van opdrachten. Hierbij sluit u weliswaar een tijdelijk contract af, maar een opdracht geeft u geen ontslagbescherming en u kunt zich niet beroepen op de cao. Verder bent u niet verzekerd van een vergelijkbaar inkomen als de opdracht stopt of wanneer zich een periode voordoet met minder of geen zzp beveiliging opdrachten.
Zakelijke kosten beveiliger
Wie in vaste dienst beveiligingswerk verricht, krijgt niet of slechts beperkt te maken met zakelijke kosten. Deze komen immers voor rekening van de werkgever. Zo worden bijvoorbeeld de reiskosten voor het vervoer van een beveiliger vergoed. De werkgever betaalt ook het onderhoud en de reparaties aan bedrijfsvoertuigen en zorgt indien nodig voor vervangend vervoer.
Een zzp beveiliger draait zelf op voor al dit soort kosten. Weliswaar zijn bepaalde zakelijke kosten aftrekbaar van de belasting, maar een en ander is wel aan allerlei regels gebonden. Daarbij moet u bonnetjes, rekeningen en facturen goed bewaren, zodat u de opgevoerde kosten kunt verantwoorden bij de Belastingdienst.
Doorbetaling bij ziekte beveiliger
Een niet te onderschatten voordeel van een vast dienstverband is dat u altijd financiële zekerheid heeft. Zo kunt u erop vertrouwen dat uw salaris doorbetaald wordt in geval van ziekte. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat u bij afwezigheid door ziekte uw financiële verplichtingen niet meer kunt nakomen.
Bij ziekte van een beveiliger zzp stopt het inkomen. U kunt dit risico beperken door een aparte verzekering af te sluiten. Daarvoor moet u dan wel elke maand een vast bedrag reserveren. En wilt u als zzp’er in de beveiliging ook bij blijvende lichamelijke of psychische klachten verzekerd zijn van de inkomsten die vergelijkbaar zijn met wat u gewend bent? Dan moet u daarnaast ook een meestal vrij dure arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten.
Aansprakelijkheid
Als beveiliger in loondienst bent u tevens optimaal verzekerd voor eventuele juridische kwesties, aansprakelijkheidsdisputen en soortgelijke zaken. Het beveiligingsbedrijf heeft hiertoe namelijk al de juiste verzekeringen afgesloten en staat tevens garant voor de afhandeling van eventuele schadeclaims en andere problemen.
Een zzp beveiliger is in deze gevallen altijd persoonlijk aansprakelijk en kan niet terugvallen op een juridisch bedrijfsexpert of juridische bedrijfsafdeling. Uiteraard is ook daarvoor een aansprakelijkheidsverzekering voor zzp beveiliging af te sluiten. De kosten hiervan liggen tussen de 250 en 500 euro per jaar.
Toeslagen beveiliger
Indien u een vast contract hebt, valt u binnen de cao Particuliere Beveiliging waardoor u recht heeft op allerlei toeslagen. Er zijn onder meer toeslagen voor werkzaamheden op feestdagen en bij overwerk. U ontvangt toeslagen automatisch en hoeft hier niet zelf achteraan.
Voor wie in de beveiliging op basis van zzp werkzaam is, zijn er geen automatische toeslagen. U kunt weliswaar een hoger uurtarief rekenen, maar moet hieromtrent duidelijke afspraken maken. Een zzp beveiliger onderhandelt rechtstreeks daarover met de opdrachtgever en dient bij het aannemen van nieuwe opdrachten alles steeds weer contractueel vast te leggen.
Diverse verlofregelingen
Er zijn voor een beveiligingsmedewerker in loondienst diverse verlofregelingen beschikbaar. Wanneer u bijvoorbeeld op vakantie gaat of vrij neemt voor levensgebeurtenissen als een bevalling, huwelijk of overlijden, krijgt u gewoon een vast salaris doorbetaald. Een langdurig dienstverband stelt u bovendien in staat om extra verlofdagen op te bouwen.
Iemand die als zzp beveiliger werkt, kan op geen enkele betaalde verlofregeling aanspraak maken en heeft evenmin doorbetaalde vrije dagen. Om te voorkomen dat u bij vakantie, bijzondere gebeurtenissen en andere verlofdagen in financiële problemen komt, moet u altijd geld achter de hand hebben.
Pensioen beveiliger
Een aanstelling voor een bepaalde tijd of vaste aanstelling bij een beveiligingsbedrijf betekent dat u de mogelijkheid heeft om automatisch een pensioen op te bouwen. De premie daarvoor betaalt u via het bruto salaris. De pensioenregeling wordt collectief geregeld door de werkgever, zodat u dit niet zelf hoeft uit te zoeken.
Een zzp beveiliger dient zich goed te informeren over zijn of haar pensioen. Er zijn namelijk verschillende manieren om te sparen voor later. U kunt bijvoorbeeld elke maand geld apart zetten, of vrijwillig deelnemen aan een regeling. Ook kan middels een pensioenfonds voor zzp’ers of via lijfrente extra inkomen worden opgebouwd. Lijfrente mag u onder voorwaarden aftrekken van uw inkomsten en is daarmee een indirecte spaarvorm waarover u tijdens de opbouw ervan geen belasting betaalt.
Administratie
Ook wat betreft administratie maakt u het zichzelf door beveiliger in loondienst te worden een stuk gemakkelijker. Zo is offertes en facturen voor opdrachtgevers opstellen niet langer aan de orde. U ontvangt op of rond dezelfde dag van elke maand automatisch een vast netto salaris van uw werkgever.
Bij zelfstandig ondernemen in de zzp beveiliging krijgt u te maken met een uitgebreide administratie. U moet een boekhouding hebben, een overzicht van bepaalde zakelijke kosten bijhouden en uw aangifte inkomstenbelasting indienen. Op basis hiervan draagt u belasting en premies voor volksverzekeringen en de Zorgverzekeringswet af aan de Belastingdienst. Aan het begin van het jaar kunt u een voorlopige aanslag krijgen, waarvoor u dan op relatief korte termijn, voldoende geld beschikbaar moet hebben of vrij moet kunnen maken.
Collega’s en netwerk beveiliger
Een bijkomend voordeel van een vast dienstverband is dat u een beter sociaal contact hebt. Dit komt omdat u directe collega’s heeft, waar u regelmatig of misschien wel dagelijks mee samenwerkt. U deelt kennis met hen, wat van pas kan komen in uw werk. Verder heeft u een officiële leidinggevende waar u op kunt rekenen en zijn er duidelijke communicatielijnen.
Als zzp beveiliger heeft u veel verschillende collega’s en bouwt u dus niet zo snel een nauwe band op. Het meer afstandelijke karakter van zzp-werk kan invloed hebben op de mate waarin ervaringen en kennis worden uitgewisseld. Om zakelijke contacten te onderhouden en verzekerd te blijven van werk, zult u doorgaans dus intensiever moeten netwerken.
Bereid u als zzp beveiliger voor op 2025
Bent u momenteel nog als zzp’er in de beveiliging werkzaam? Dan dient u zich goed te laten inlichten en voor te bereiden op de veranderingen die vanaf 2025 ingaan. Voor uw baanzekerheid is het verstandig om open sollicitaties te richten aan meerdere bedrijven in de beveiligingsbranche. Hoe sneller u hiermee begint, hoe groter de kans is dat u voordat de nieuwe wetgeving ingaat een vaste betrekking als beveiligingsmedewerker vindt.
Het kan in uw voordeel werken om aanvullende cursussen, opleidingen of trainingen in de beveiliging te volgen. Op die manier staat u sterker en komt u voor meer vacatures in aanmerking. Door zich op verschillende gebieden te specialiseren, verbreedt u uw mogelijkheden in de beveiligingssector namelijk aanzienlijk. Zo kunt u vanuit uw positie als zzp beveiliger in één keer doorstromen naar een functie bij een beveiligingsbedrijf.
Kom in loondienst bij Connect Security
Als u wilt overstappen van zzp beveiliging naar een vaste baan kunt u altijd contact opnemen met Connect Security. Wij zijn een van de meest gerenommeerde bedrijven op het gebied van beveiliging en bewaking. Onze belangrijkste werkzaamheden bestaan uit objectbeveiliging, zoals het beveiligen van winkels, ziekenhuizen, bedrijfspanden, kantoren en bouwplaatsen.
Om succesvol te kunnen solliciteren is het belangrijk dat u de juiste opleiding en eventuele aanvullend certificaten hebt. Aangezien werken in de zzp beveiliging zonder diploma niet mogelijk is, heeft u in elk geval een Beveiliger 2-opleiding afgerond. Hiermee bent u gekwalificeerd voor algemeen beveiligingswerk. Met een aanvullende opleiding kunt u meer gespecificeerde beveiligingstaken verrichten, bijvoorbeeld in de horeca.
Werken bij Connect Security betekent dat u een vast inkomen ontvangt en profiteert van alle voordelen die bij een vaste betrekking horen. U hoeft niet langer op zoek naar losse opdrachten, heeft recht op verlofdagen en wordt bij ziekte doorbetaald. Daarnaast krijgt u toeslagen voor overwerk en werken op feestdagen, en bouwt u automatisch een pensioen op. Genoeg redenen dus om uw sollicitatie naar ons te sturen. Wij hebben zowel mogelijkheden voor beveiligers op parttime contractbasis als in een langdurig dienstverband.