Zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en psychiatrische instellingen moeten aanvoelen als een veilige plek. Mensen komen hier om geholpen te worden, maar tegelijkertijd zijn zorginstellingen ook vaak plekken waar de emoties hoog kunnen oplopen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de extra maatregelen vanuit de overheid, waar rekening mee gehouden moet worden. Ook dit vraagt extra toezicht en handhaving. Kortom: zorgbeveiliging is belangrijker dan ooit. In deze blog leggen we uit waarom zorgbeveiliging zo belangrijk is geworden.
Wat is zorgbeveiliging precies?
Zorgbeveiliging is een specialistische tak van de beveiliging. Zorgbeveiligers zijn namelijk niet alleen bezig om de veiligheid te waarborgen, ook hebben zij andere taken, zoals:
- Afwijkend gedrag herkennen en hier tijdig op inspelen om escalaties te voorkomen;
- In de gaten houden van publiek;
- Optreden bij calamiteiten;
- Ondersteuning bieden bij het verplegend personeel, bijvoorbeeld bij agressief of onvoorspelbaar gedrag;
- Controlerondes lopen;
- Fungeren als gastheer/gastvrouw;
De taken van een zorgbeveiliger zijn dan ook zeer divers te noemen en geheel afhankelijk van het type zorginstelling. Zo is er in ziekenhuizen vaak meer behoefte aan een beveiliger die ook fungeert als gastheer. Terwijl dit in GGZ-instellingen waar psychiatrische patiënten verblijven weer heel anders is. Eén ding is heel belangrijk: zorgbeveiliging vraagt om inlevingsvermogen, empathie en respect voor iedere bezoeker, medewerker en patiënt.
Zorgbeveiliging in ziekenhuizen
Het is onmisbaar om goede beveiliging te hebben in en rondom ziekenhuizen. Dagelijks lopen hier honderden, soms duizenden mensen in en uit. Zeker met de toegenomen coronamaatregelen is er meer dan ooit behoefte aan extra toezicht en handhaving.
Zorgbeveiliging wordt altijd op maat ingezet, het is maar net waar de behoefte ligt. Zeker als de werkdruk op afdelingen hoog is, kan het verplegend personeel niet alles zelf monitoren. Het kan dan heel fijn zijn als een beveiliger tegelijkertijd een gastheer of gastvrouw functie bekleedt. Ze zorgen ervoor dat familieleden en bezoekers ontvangen en gescreend worden. Met name door de toegenomen maatregelen is het regelmatig nodig om regels te handhaven, zoals een beperkt aantal bezoekers per patiënt. Dit kan nog wel eens voor ongewenste situaties zorgen, omdat mensen vanuit emotie handelen.
Onze zorgbeveiligers zijn opgeleid om professioneel te handelen en tijdig in te grijpen, indien nodig.
Zorgbeveiliging in psychiatrische (GGZ-)instellingen
Met name GGZ-instellingen krijgen regelmatig te maken met onvoorspelbare situaties. Bijvoorbeeld door kwetsbare patiënten die vanuit onmacht een dreigende situatie voor medewerkers en bezoekers kunnen veroorzaken. In deze gevallen is het noodzakelijk om preventief een gespecialiseerde zorgbeveiliger ter plaatse te hebben.
Psychiatrische patiënten kunnen soms onvoorspelbaar, agressief of roekeloos reageren, waardoor de veiligheid van zorgmedewerkers, andere patiënten en bezoekers in gevaar gebracht kan worden. Het is de taak van de zorgbeveiliger om patronen en afwijkend gedrag te herkennen en daarop in te spelen. Het kan namelijk zomaar voorkomen dat er een spoedsituatie ontstaat, waarbij het verplegend personeel geen grip meer heeft op een bepaalde patiënt. In deze situaties kan de zorgbeveiliger ondersteuning bieden bij het toedienen van medicatie of iemand verplaatsen naar een andere afdeling. Inlevingsvermogen, snel schakelen en een rustige benadering is hierbij ontzettend belangrijk.
Veiligheid garanderen bij dak- en thuislozeninstellingen
Niet alleen ziekenhuizen, verpleegklinieken en GGZ-instellingen hebben behoefte aan zorgbeveiliging, ook dak- en thuislozeninstellingen krijgen regelmatig te maken met agressie of ongewenst gedrag. Zo kan iemand met verslavingsproblematiek zijn of haar gedrag niet in de hand hebben omdat ze onder invloed zijn of juist een sterke behoefte hebben aan verdovende middelen. Deze situaties kunnen ernstig uit de hand lopen, waardoor specialistische beveiliging noodzakelijk is. Onze zorgbeveiligers zijn dan ook getraind om situaties te zien aankomen en tijdig in te grijpen voordat een incident plaatsvindt. Ze zijn getraind om de-escalerend op te treden. Hierbij is het belangrijk om ten alle tijdig rustig te blijven en begrip te tonen voor iemands situatie.
Beveiliging in de zorg draait om teamwerk
Uiteindelijk draait het bij beveiliging in de zorg allemaal om teamwerk. Een goede klik, de juiste overdracht en een goede samenwerking is essentieel om samen te zorgen voor het beste resultaat. Zorgbeveiligers staan dan ook in nauw contact met het verplegend personeel en zijn vaak een vertrouwd gezicht op een afdeling. Niet alleen fungeren zij regelmatig als luisterend oor, ook wordt het gevoel van veiligheid enorm vergroot.
Voorkom onvoorspelbare situaties en zorg dat medewerkers zich veilig voelen met behulp van de gespecialiseerde zorgbeveiliging van Connect Security. Wij bieden altijd zorgbeveiliging op maat, geheel naar wens van uw zorginstelling, GGZ-locatie of ziekenhuis. Op basis hiervan selecteren wij beveiligers met de juiste ervaring en kwalificaties.
Heeft u een ervaren zorgbeveiliger nodig? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact met ons op of bel ons spoednummer 020 – 337 43 69.